След време, ако имате смелост, може и видео да ви представим. Ние никога не предаваме по медиите, ще видите какво правим. Така лидерът на РЗС Яне Янев коментира изказване на съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова от преди няколко дни, касаещо подписката на РЗС за нова Конституция.

Това, което се случва е безпрецедентен акт. Случващото се вече е в Европарламента. Сезирали сме и европейския комисар по правосъдие Вивиан Рединг. Това е репресия и мога да ви дам няколко примера за това. Госпожа Цачева е сезирала ДАНС заради анонимен сигнал, а на записите, които дойдоха от нас, дори предубедени хора могат да чуят гласове, които няма как да бъдат манипулирани, заяви Янев.

Източникът на сигнала може да бъде установен от прокуратурата, каза още той и посочи, че в случая се мери с двоен аршин. Като пример за твърдението си той даде подписката на ВМРО за членството на Турция в ЕС, където също има нереални подписи. Няма как да се контролират пунктовете за събиране на подписи, коментира Янев. Не е редно, когато отидете да се разпишете, някой да ви поиска личната карта. Човекът, който събира подписката няма право да ви иска личните данни. Така освен стотиците пожелатели е имало и зложелатели от ГЕРБ, например, заяви още той.

Янев съобщи, че подписката на ВМРО е била проверена не от ДАНС, а от ГРАО. В нея се съдържат 67 000 грешни данни. Тези гласове не се приемат. Броят на починалите лица е 726, а при подписката на РЗС те са били само 53-ма. Колегите от ВМРО не са виновни. Това е репресия и аз съм убеден, че това ще има ответна реакция в Брюксел. Не се страхувам от отнемане на имунитет, заяви още Янев.

Бойко Борисов поиска поправителен и показа слабост. За РЗС премиерът се оказа слаб и за нас той вече не е премиер, заяви лидерът на РЗС.

Председателят на парламента Цецка Цачева също се включи в разговора по телефона. Заявявам категорично, че България е правова държава и законите се спазват. Сигналът, който аз получих съдържа категорични данни за случилото се. Не приемам твърденията на господин Янев. Ако той изнася информация под натиск, то това не се е случило при мен, заяви Цачева.

При мен не дойде човек с каскет. Информацията беше пусната в кутията ми на народен представител. За разлика от господин Янев, който пуска разни флашки, при мен дойде визуален запис. Имам видео материал, който ми даде основание да сезирам ДАНС. Не познавам хората на записа. Някакви хора пишат в офиси на РЗС – не го твърдя това нещо, възможно е да е манипулирано, заяви още председателят на парламента.

Сбъркали сте си професията - трябвало е да станете милиционерка. Говорите небивалици в моето време за право на отговор, заяви от своя страна Янев и напусна студиото на предаването.