Над 228 хил. индивида от 58 вида водолюбиви птици бяха преброени в избрани влажни зони у нас. Това сочат първите резултати от 35-то Среднозимното им преброяване. То се проведе на 15 и 16 януари, а експерти и доброволци на "Зелени Балкани” обходиха над 50 зони - язовири, крайморски езера, рибарници и микроязовири и реки в цялата страна.  

Като цяло меката зима очаквано се е отразила на броя и видовия състав на водолюбивите птици, сочи проучването на природозащитната организация. Сред наблюдаваните видове са гъски, патици, чапли, корморани и пеликани. Най-многобройни са белочелите гъски, а след това са кафявоглавите потапници.

Отчетени са над 1100 индивида от световнозастрашения вид червеногуша гъска, който традиционно зимува в езерата Шабла и Дуранкулак. Тази година този вид гъски са забелязани и в Южна България - край язовир Пясъчник и Розов кладенец. Другият световнозастрашен вид, който по правило зимува на територията на страната, малкият корморан, достига численост от 8500 индивида, което е близо 14% от европейската популация на вида. 2300 от тези птици зимуват в коритото на река Марица край Пловдив.

Установени са и редица случаи на бракониерство върху защитени видове или в защитени територии. Сред най-фрапиращите са лова с лодка от водното огледало на язовир Скалица, където традиционно зимуват редки и застрашени видове като къдроглавите пеликани и множество чапли. Тази година, вероятно заради лова, в язовира не са уставени абсолютно никакви видове, твърдят от "Зелени Балкани". Друг случай е предпазната мрежа, опъната над рибарник Ормана, Ямболско, "уловила” 40 скорци, малък гмурец, два големи водни бика и блатна сова.