В Европа процъфтява трафикът на месо от редки животински видове. Експерти предупреждават, че контрабандата в тонове изправя пред изчезване застрашените животни, а в не малко случаи месото от екзотичните видове може да бъде опасно за масовия потребител.

В експертния доклад се твърди, че в Париж влизат нелегално по 5 тона месо от застрашени животни всяка седмица. Проверка на френското летище "Шарл Де Гол" е установила, че 92-ма от 134 пътници са пренасяли месни продукти от 11 различни африкански видове, а един от задържаните е хванат с 51 кила от забранената стока. Контрабандни канали има и други европейски страни.

"Популацията на горилите и други застрашени животни спада рязко и ловуването им е основната причина за това", смята Маркъс Роулклиф от Зоологическото дружество на Лондон.

Кило от екзотичната мръвка струва около 30 евро. Нелегалното месо се пласира основно в Париж, където ресторантите предлагат деликатеси от крокодил, маймуна, антилопа и дори от мравояд. Липсата на санитарен контрол обаче е сериозна заплаха за здравето на потребителите.

"Първото нещо е заразяването със салмонела, но има  и много други бактерии, които могат да причинят различни заболявания", обясни Майкъл Уотърс от Кралския ветеринарен колеж.  

Експертите призовават за затягане на контрола над контрабандното месо и за вдигане на глобите.