Знаете ли какво е пачуърк? А запознати ли сте с технологиите иглонабиване и филцоване? За някои от нас тези понятия са непознати, за други са хоби, за трети - професия. Но има и хора, за които могат да бъдат лечение.

Преди 3 години учителката по математика Йовка Христова се отказва от преподаването, защото поставят диагноза аутизъм на дъщеря й Йоана. Започва да изработва украшения от вълна, дърво и глина заедно с дъщеря си.

"Никога не съм си представяла, че ще работя нещо друго освен математика и работата с деца. Едва когато диагностицираха Йоана, започнах да гледам на всичко това по по-различен начин - като на възможности за още доходи”, заяви тя.

Днес Йовка и Йоана излагат творбите си в галерия "Шмиргела" в София,

където се организират благотворителни изложби. И не само това. Майката вече води кръжок, който се посещава от родители на деца с аутизъм, епилепсия и Синдром на Даун. Вратите му са отворени за всички, на които е необходима подкрепата, която тя е получила. А амбицията й е да обучава младежи аутисти, които вече са завършили училище.

"Дори деца, които се справят добре с учебния материал и могат да посещават масово училище след това много трудно се реализират. Много ми се иска да можем да направим ателие за пораснали специални деца, да им даден умения, които след това те да могат да реализират”, допълва тя.

От собствен опит Йовка знае, че техниките, които децата научават, им помагат да се интегрират сред останалите.

"За тях е изключително като преживяване, съдейки по Йоана”, подчерта майката.

Промяната в детето си Йовка забелязва след като Йоана започва чрез изкуството да учи буквите, все по-лесно да общува с хората и успява да задържи вниманието си по-дълго време в случая върху предметите, които изработва.

Няма по-добър учител за човека с увреждане от човека в норма, който иска да му помогне

Част от екипа на галерията е и психологът Бианка Вълкова, която организира програми за различни групи деца, които ги посещават.

"Има деца (...) с неравностойно положение от социални домове. Има деца, които са с проблемно развитие. Те си тръгват малко по-спокойни оттук, вентилират напрежение, вентилират лоши мигове”, категорична е Бианка.

Изкуството, което днес помага на Йовка и Йоана, всъщност е познато от дълбока древност. Филцоването, което представлява работа с оцветена вълна например, се прилага още преди плетенето и шиенето. Легендите разказват, че е било практикувано в Древен Рим и Египет за изработка на шапки и обувки.

Ако и вие искате да помогнете на ателие "Прегърни ме",

изпратете дарителски есемес с текст DMS ATELIE на телефон 17 777 за GLOBUL, VIVATEL и M-tel. Цената за всички мобилни оператори е 1,20 лв.

Повече за "Прегърни ме" научи от прикачения видеофайл. Посетете и Фейсбук страницата на ателието тук >>>