Тролейбус блъсна две жени на пешеходна пътека в столицата. Едната загина.

На обяд тролей номер 9 минава през пешеходната пътека до булевард „България”, без да спре. Блъска челно две жени, по-младата от тях  почива. Те са майка и дъщеря - на 71 и 42 години.  Майката - Снежанка Захаринова, е във военна болница със счупен таз, ребра и бедрена кост.

Шофьорът Николай Стойчев, на 34 години, ще бъде уволнен от фирмата

преди края на разследването. Пред Пътна полиция той разказал, че пешеходците го изненадали с решението да пресичат.

„Видял майка и дъщеря да седят на тротоара, майката е дръпнала дъщерята да не пресича, но тя е тръгнала и тролеят ги е блъснал на пешеходна пътека”, обясни Евгени Златанов, началник Дежурна част -КАТ. По думите му, ако скоростта е била по-ниска, нямало да се стигне до фаталния край.

„За нас грешката е на шофьора. Те са пресичали на пешеходна пътека и шофьорът Николай Стойчев е извършил най-малко две престъпления - несъобразена скорост и недаване на предимство на пешеходците на пешеходна пътека тип „зебра”, обясни Иво Василев – зам.-началник Електротранспорт.

Шофьорът бил с неколкократни нарушения

Николай Стойчев работи от година и половина в градския транспорт. Има три нарушения през 2010 година – за несъобразена скорост и за отнемане на предимство, заяви в bTV Новините Иван Златанов, Тежки пътнотранспортни произшествия - КАТ.

По думите му усиленият трафик често предизвиква арогантно поведение на пътя и кара шофьорите да нарушават закона.

Тролеят е минал на технически преглед и на тестове пред ДАИ преди три дни. Документите сочат изправност на спирачната система.

От столичния градски транспорт отчитат, че последният смъртен случай, причинен от техен шофьор, е преди две години и то по вина на пешеходеца.

Първият ден на месец септември е белязан с бум на тежките катастрофи в столицата. Осем са тежки произшествия само за ден. Загинали са двама души, един е с опасност за живота, седем са ранени. Леките катастрофи са 78. Вчера са с повече от половината по-малко.