Продължават спасителните операции след сблъсъка на два кораба в Черно море. До момента са спасени пет души. Други петима са в неизвестност. В 17:40 ч. вчера холандският танкер "Алесандро ДП" и плаващият под флага на Сиера Леоне кораб "Карам 1" се сблъскаха на 10 мили от нос Емине.

Корабът "Карам 1" е плавал от Варна към Босфора с десет души екипаж - деветима сирийци и един египтянин. Плавателният съд е бил натоварен със старо желязо за скрап. Заради неспазване на правилата при разминаване, корабът е бил ударен от носа на танкера "Алесандро ДП", който е бил празен и е отивал към Варна за натоварване.

"Карам 1” е потънал за броени минути. Спасените моряци от екипажа му се чувстват добре. За моряците от другия кораб опасност няма. Изпълнителният директор на Агенция "Морска администрация" Сергей Църнаклийски води спасителните действия от Морския спасително-координационен център във Варна. Очаква се тази сутрин в издирвателните действия да бъдат включени хеликоптери.

Четирима от спасените моряци са на борда на холандския танкер,

който влиза във варненското пристанище. Петият е настанен в болница в Бургас. Името на моряка е Бахер Махуд и е бил приет в болницата с комоцио. Той си е ударил главата при сблъсъка на двата кораба край нос Емине. Сириецът е контактен и състоянието му се стабилизира. Все още се намира в отделението по реанимация под наблюдение. В първоначалните си разкази за инцидента е съобщил, че е прекарал повече от три часа във водата.

Това е един много тежък инцидент, може би най-тежкият за последните 20 години в наши териториални води, каза министърът в предаването "Тази сутрин".

Корабът, пътуващ под флага на Сиера Леоне, е потънал буквално за пет минути, съобщи още Цветков. Екипажът не е имал достатъчно време даже да облече спасителни жилетки. Четирима от моряците са били с жилетки, но друг от тях е останал без, каза министърът.

Един от спасените моряци е разказал, че двама души са се намирали в края на кораба, точно там, където плавателният съд се е разцепил в последствие.

Според очевидеца двамата мъже са починали, обясни Цветков.

В търсенето на оцелели се е включил и хеликоптер на военновъздушните сили, като районът му за търсене е десет на седем километра. Очаква се периметърът да се увеличава. Времето е добро, температурата на водата е висока, а това е шанс за оцеляване, смята министърът.  

При разминаването на двата кораба в открито море съществуват правила. В  случая тези правила са нарушени, каза още Цветков. Предстои да се уточнява чия е вината. Корабите имат съвременна навигационна система, така че вината, най-вероятно, е на единия от капитаните, посочи той.

Реагирали сме с всички възможни ресурси. Смятам, че в България има добра организация за подобни операции, заяви транспортният министър.  

Специалисти от Военноморските сили ще направят подводен оглед на потъналия товарен, съобщи още министърът на транспорта. По думите му плавателният съд е на дълбочина 50-60 метра. Резултатите от огледа ще послужат при разследването на инцидента.