Файсал Шахзад, който беше арестуван за участието си в опита за атентат в Ню Йорк, беше обвинен в тероризъм и използване на оръжие за масово поразяване, съобщава британският вестник "Таймс".

Малко преди неуспешния атентат Шахзад е влязъл в САЩ след 5-месечен престой в Пакистан, където е бил обучаван в тренировъчен лагер за терористи. Той е задържан на борда на самолет, който е щял да го отведе обратно в родния Пакистан. След като беше заловен в резултат на 48-часово издирване, Шахзад призна участието си в опита за атентат.

Шахзад е женен и има две малки деца, за които се смята, че са в Пакистан. Самият атентатор е учил в САЩ, където през 2000 г. завършва компютърни технологии. Започнало е разследване за изясняване на обстоятелствата, при които заподозреният е успял да се качи на самолета за Дубай, въпреки че е бил в списъка с хора, на които им е забранено да използват въздушен транспорт, предаде Франспрес, позовавайки се на информация от Белия дом.

Талибаните в Пакистан поеха отговорност за неуспалия атентат на нюйорския "Тайм скуеър" на 1 май, макар че властите се съмняват в това.