Днес се очаква текстът на новата проекторезолюция за възстановяването на Ирак да бъде огласен официално. Утре членовете на Съвета за сигурност ще обсъдят документа. Новият американски проект изисква от иракските лидери да изработят с помощта на САЩ и ООН график за създаването на нова конституция на страната и за произвеждането на избори.

Последният, ревизиран вариант на проекторезолюцията очертава по-ясно ролята на ООН в Ирак, отколкото беше в обсъжданата досега версия. Новият документ не отрежда на международната организация самостоятелна или ръководна роля във възстановяването на страната или в избирателния процес, както настояват някои от членовете на Съвета за сигурност. В документа недвусмислено се посочва, че окупацията на Ирак има временен характер и се отстоява тезата, че иракският народ трябва постепенно да поема управлението на своята страна.

Ревизираният проект на САЩ дава мандат на многонационални сили под общо командване, които да гарантират сигурността и стабилността на Ирак. САЩ, които ще ръководят тези сили ще се отчитат през най-малко шест месеца пред Съвета за сигурност, предвижда проектът.