Семейните ферми за охлюви стават хит в селските райони. В България вече има около 50 такива. Първоначалната инвестиция се връща след около две години.

От близо година Панайот Панайотов има такава ферма. Тя е около декар и половина, но има идея да я разшири до 5 декара, защото бизнесът е печеливш.

Всяко производство има смисъл, когато е на печалба, а тя ще се появи сигурно след около четвъртия декар. 1-2 дка са любителска история, за домакинство, смята Панайот Панайотов, собственик на ферма.

Единственото, от което се нуждаят охлювите е вода, семена от цикория, зеле, слънчоглед и детелина, както и от работници. Икономическата изгода е голяма, защото мекотелите са с изключителна раждаемост.

70-80 животинки излизат от един репродуктор, което е несравнимо с всякакъв друг вид жив организъм, с изключение на рибата, обясни Панайот Панайотов.

Изкупните цени в Евросъюза са 4-5 евро за килограм.

Един производител може да добива един килограм охлюви на всеки квадратен метър. Съответно един развъдник с площ от 10 декара може да добие 10 тона, което означава над 40 000 евро печалба, изчислява Джовани Аванина, Международен институт по охлювъдство.

Особено скъпи са охлювите за фармацията и козметиката. Иначе 80% се използват в кулинарията.

В Европа има около 10 000 ферми за охлюви.