Консумацията на салами, бекон, наденици, кренвирши и други преработени меса може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания и диабет. До този извод са стигнали американски учени от Харвардското училище за обществено здраве, съобщиха Ройтерс и Франс прес.
Солта и химическите консерванти, които се съдържат в продуктите от преработени меса, най-вероятно са истинската причина за тези здравословни проблеми, смятат изследователите.
Те са установили, че преработените меса съдържат средно четири пъти повече натрий и 50 на сто повече консерванти с нитратна сол от непраработените меса.
Проучването се е концентрирало само върху въздействието на този вид храни върху тези два вида заболявания - сърдечно-съдовите болести и диабета.
Учените препоръчват преработено месо да се консумира най-много веднъж седмично. Те са установили, че при консумацията само на непреработено телешко, говеждо, овнешко месо не се увеличава рискът от заболяване на сърцето или получаване на диабет.
Солта и химическите консерванти, които се съдържат в продуктите от преработени меса, най-вероятно са истинската причина за тези здравословни проблеми, смятат изследователите.
Те са установили, че преработените меса съдържат средно четири пъти повече натрий и 50 на сто повече консерванти с нитратна сол от непраработените меса.
Проучването се е концентрирало само върху въздействието на този вид храни върху тези два вида заболявания - сърдечно-съдовите болести и диабета.
Учените препоръчват преработено месо да се консумира най-много веднъж седмично. Те са установили, че при консумацията само на непреработено телешко, говеждо, овнешко месо не се увеличава рискът от заболяване на сърцето или получаване на диабет.