Дълговата криза в Европа може да обхване целия свят. За това предупреди Европейската централна банка в доклад за финансовата стабилност. Банката е крайно обезпокоена за неспособността на европейските лидери да решат дълговите и бюджетни проблеми, се посочва в доклада.

Министрите на финансите на страните от ЕС успяха да се договорят за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд с около 170 млрд. евро, но Великобритания отказа да предостави очакваните 30 млрд. евро, за да може да бъде постигната целта от 200 млрд. евро, определена от европейските лидери. Целта на споразумението е да се предоставят допълнителни възможности на МВФ за борба с дълговата криза в еврозоната. За втори път в рамките на 10 дни Лондон отказа да се включи към европейско споразумение за справяне с кризисната ситуация, пише вестник "Айриш таймс".

В същото време американската рейтингова агенция Фич обяви, че смята да отнеме най-високата оценка, която дългосрочно е дала на Европейската инвестиционна банка, и да я постави под наблюдение.