България да бъде място за мирни преговори между Израел и Палестина - за такава вероятност говори днес в София израелският президент Шимон Перес, след среща с българския държавен глава Георги Първанов. На официална церемония в Гербовата зала на Президентството Перес беше удостоен с най- високото българско отличие- орден "Стара планина".

Шимон Перес каза, че е съвпадение на датите посещението на държавния глава на Палестина Махмуд Абас, който беше в София само преди месец.

„Най-важната точка в дневния ни ред е да постигнем мир с палестинците. Смятам, че България е подходящо място ние и палестинците да се срещнем. Това звучи малко като самопокана, но смятам, че няма по-добро място за това", каза израелският президент.

Според Перес, Израел никога няма да забрави, че по време на Втората световна война сме спасили от смърт българските евреи.

„Вие сте спасили българските евреи и аз нямам думи, с които да благодаря на българския народ. Бих искал да ви дам устно най-високия орден, който може да се връчи на някого. Орден за човечност, за смелост, за това че сте се опълчили срещу нацисткия режим”, каза Перед.

Днес Първанов и Перес коментираха и възможностите за сътрудничество във високите технологии, модерното земеделие и фармацията. По-късно Перес се срещна и с премиера Бойко Борисов.

Интервю на израелския президент специално за bTV вж. тук.