Брежнев обичал да се целува с Хонекер, Хонекер се целувал с Горбачов, а Хрушчов и Брежнев с Живков. И докато в Източния блок първите мъже се целували по площади и митинги, Рейгън обичал да целува само жена си - Нанси.

Може би заради това Съветския съюз се разпаднал с ... целувка

Един от най-опитните фоторепортери у нас Емил Иванов дълги години пътувал с Живков. Станал свидетел и заснел много целувки.

"Зависи от далаверата, ако далаверата е много голяма и целувката е по-страстна, по-любвеобилна... пред нас се целуваха уста в уста", каза Емил Иванов.

Ако следваме логиката на Емил няма нищо чудно, че никой не целуваше Кадафи докато половината европейски лидери се изреждаха пред палатката му в последните 5 години. По времето на социалистическите целувки е имало специален начин, по който те е трябвало да бъдат заснемани.

"От нас искаха директната целувка, защото това тука всичко може да стане", каза Емил.

В ново време целувките продължават

Те обаче са за вече доста по-отбрана компания, но отново целта е същата - близост и взаимна изгода.

"Това е малко показност бих казала... По принцип се приема за приятелство, защото това е наложено от човешките отношения, нали? Вие не се целувате с всеки по улицата, а само с близките си хора, на които се радвате, че ги виждате", каза Кристина Крънчева, специалист по международен протокол.

Макар и не толкова страстни, целувките имат своята роля в голямата политика. Колкото до любвеобилните български политици от миналото, днес те все по-рядко се целуват и биват целувани.

Освен помежду си...