Ще поискам от правителството да ни бъде прехвърлена собствеността върху Борисовата градина, за да може да инвестираме по-интензивно в този най-голям за София и много знаков обект. Това каза кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на инспекция на ремонтните дейност в парк Гео Милев.

На въпрос какво се прави, за да се избегнат нещастните случаи в парковете, като този на убитото момиче в Борисовата градина, кметът каза, че са предприети вече мерки по удвояване на охраната, както от страна на МВР, така и от страна на общинската полиция. Фандъкова подчерта, че Борисовата градина не е общинска собственост, но тя се е разпоредила да бъде включена централната алея в проекта за осветление и наблюдение, който в момента се изпълнява.

"Специалистите трябва да кажат къде е възможно и къде има смисъл да се изгражда наблюдение и осветление, защото това трябва да е ефективно, а не само да се изгради", уточни Фандъкова. По нейните думи искането да се прехвърли собствеността на Борисовата градина цели да има ясен собственик. На въпрос дали това действие няма да бъде в твърде голяма финансова тежест на общината тя посочи, че ще се търсят публично-частни партньорства за многото обекти, които работят в момента в парка.

По думите й в момента има доста неизяснени моменти със собствеността. Формиран е екип, който работи за изясняване на собствеността във всеки обект. Амбицията на общината е да намери правилен юридически фокус, за да се върне всичко, което е загубено, каза още Фандъкова. По думите й такъв е случаят и с Общинска банка, за която също са предявени стъпки за възвръщане на контрола, каза кметът.