За разлика от много истории на безнадеждно болни пациенти, които много лекари отказват да лекуват, сега ще ви разкажем историята на един човек, който премина уникална операция в болница "Света Анна”. Доцент Владимир Данов и екипът му отстраниха тумор от сърцето, въпреки малките шансове за живот.

Снежана Куцарова от седмица гледа с оптимизъм към бъдещето на съпруга си. С операция, продължила пет часа и половина в кардиохирургията на "Света Анна” лекарите отстраняват огромен тумор от сърцето на мъжа й Георги. Приемат го по спешност, след като състоянието му се влошава заради тежко раково заболяване.

В Онкологията не ги насочили към операция

Историята - Георги Куцаров разбира преди година, че е онкоболен. От тогава със съпругата му обикалят от специалист на специалист, сами плащат повечето изследвания, а през това време състоянието му се влошава.

След серия химиотерапия сърцето на Георги просто не издържало. Наложило се да го приемат по спешност в „Света Анна". Така в най-трудния момент дошла и надеждата.

„Казаха, че е много сложно. Предупредиха ни, подписах документи, че е много рискова операцията, но слава Богу доктор Данов е много добър специалист, свърши си отлично работата,  Георги издържа и сега продължаваме”, каза Снежана.

Това, което за близките на Георги е чудо, за доцент Владимир Данов е дълг.  Разказва, че случаят на Георги Куцаров е рядък и изключително сложен.

„Тези пациенти са изключително редки. И при пациента се откри един тумор, който запълваше цялото ляво предсърдие и не даваше възможност на кръвотока да протича нормално през митралната клапа”, обясни доц. Владимир Данов.

Операцията, макар и рядка, не е първата такава за доцент Данов. По думите му е оперирал 20-30 случаи. Това е и темата на дисертацията, която е защитил в Германия.

Близките на Георги са наясно, че борбата не свършва

Благодарността към тези, които са оперирали Георги, въпреки тежкото му състояние, обаче ги кара да вярват, че той ще се пребори с рака. За хората около Георги операцията е животоспасяваща,

"Животоспасяваща, защото туморът в лявото предсърдие го заемаше почти цялото. Доктор Данов слава Богу е такъв специалист. Нае се, направи успешна операция, той я преживя и оттук нататък започва нашата борба, защото той не е излекуван. Обясниха ни, съвсем нормално, че в момента го облекчиха, за да може да се лекува...Трябва да го спасим - на 43 години е, имаме да се грижим за две деца”, каза Снежана.