Над седем тона  месо и млечни продукти без документи и с изтекъл срок на годност  на граничния пункт Капитан Петко войвода. До спирането на опасната пратка се стигна след сигнал на bTV. След като бяха уведомени за случая, от Агенцията по храните започнаха масирани проверки на месокомбинатите и хранителните магазини в Свиленградско.

Двата товарни автомобила, за които имаме сигнал, че са натоварени с контрабандно месо, влизат у нас през Граничен пункт Капитан Петко войвода малко преди обяд. Екип на bTV ги проследява до Свиленград, където паркират в склад  на местен месопроизводител, въпреки че по фактура  крайният получател е софийска фирма

Според фактурите собственикът трябва да вози само агнешко и пилешко, а в бусовете му митничарите откриват телешко, кайма и млечни продукти с изтекъл срок на годност. Стоката няма  нито един документ за произход

Опасното месо е внос от Бразилия, преопаковано е в Гърция и е предназначено за българския пазар. Днешната пратка бе конфискувана от Агенцията по храните, но гаранция че  такава стока не преминава ежедневно през границата няма.

По случая е образувано досъдебно производство за контрабанден внос  на опасни за човешкото здраве храни. Има съмнение, че в схемата е участвал и граничен служител.

По повод разкритата контрабанда от Гърция земеделският министър Мирослав Найденов разпореди засилен контрол по граничните пунктове и вътрешността на страната. Той предупреди, че заради влошеното финансово състояние на южната ни съседка такива опити могат да зачестят.