Историята на нашия зрител Валентин Велев от град Мартен е изключително поучителна. Тя показва колко трудно ще си получите отново шофьорската книжка, ако ви заловят да шофирате много пиян и ви осъдят на пробация.

Дори да сте с любителска категория за шофиране, след наказание за употреба на алкохол, ще трябва да се явите на изпит с психотест.

"Отивам да се явя на психотест, не знам за какво става въпрос. Служителката там дори не ни обясни, нали, както трябва да бъде. Обясни ни, но лично аз поне не можах да я разбера. Бяхме 12 човека, нито един не издържа психотеста - всичките бяхме скъсани. Явявам се втори път пак при същата служителка”, разказва Валентин Велев.

"Господин Велев се жалва, че на второ изследване е бил пак същият психолог, както и на първото, но така е вече по новата наредба”, обясни психологът Незабравка Балканджиева.

"От девет човека само един го взема. Значи имаше и млади хора, и по-възрастни, такива като мене. Толкова ли е сложен този психотест, не можах да разбера, възмущава се Велев.

Писменият изпит много прилича на тест за интелигентност. Конкретните задачи не са публикувани обаче като въпросниците за правилника за движение. От ръка на ръка се разпространяват апокрифни варианти, но едва ли с тях ще можете да се подготвите.

"Работи се с тестове за внимание, тест за памет, тест за мислене. Два теста за внимание - ясно е защо. Книжката на лицето е отнета, защото той е употребил алкохол. Близо 2,68 промила алкохол е имал Валентин Велев в кръвта, когато е управлявал моторно превозно средство. Така че дефакто той не се е справил с познавателна сфера.

Иначе реакциите са му добри. Той е млад човек, нормално. Личностната сфера също е стабилна, но не може да бъде допуснат. В наредбата изрично е записано, че лицето трябва да си покрие норматива в трите изследвани сфери - познавателна - тестовете са памет, внимание и мислене, където той не се справил", обосновава се Балканджиева.

"Отивам в София на трето психологическо изследване. Според мен, там съм се справил по-добре от двете ми явявания в Русе. Казват ми обаче, че заради някакво домино - една логическа задача, също съм скъсан на тоя тест и не ми го дават".

"Там също не се е справил с познавателната сфера - отново имаме дефицит в тази сфера. И по закон трябва да изчака една календарна година, отново да се яви по местоотчет", пояснява психологът.

"Питам аз - коя институция ме наказва мене още една година без съд и присъда. Значи, имам тричленно семейство, имам заеми, имам бизнес, всичко умря. Направо не знам какво ще правим вече оттука тъй нататък", оплаква се Велев.

Трудно се живее днес без шофьорска книжка. Така че преди да седнете зад волана след чаша алкохол, трябва да се сетите за катаджийския лозунг от 60-те години на миналия век: "Секунда невнимание - цял живот мъртъв".