Вероятно най-жестоката представителка на режима на Муамар Кадафи в Либия - бившата кметица на град Бенгази, известна с прякора си "Сатаната на Кадафи", е била арестувана миналия петък, пише в. "Фигаро". Страховитата Худа бен Амир очаква в затвор началото на процес за извършените от нея престъпления.

Худа е омъжена, има две деца и до началото на бунта в Бенгази беше кмет на града. След това изчезна, а бунтовниците три пъти плячкосаха вилата й в знак на протест срещу нея. Кметицата на Бенгази е известна с девиза си: "Не ни трябват приказки, а бесилки".  

Худа бен Амир попада в полезрението на Кадафи през 1984 г. Тогава тя лично помага да бъде обесен студент, противопоставил се на режима. Обесването, извършено на стадион, се излъчва на живо по телевизията. Кадафи вижда как Худа хваща студента, който е на бесилото, и с всички сили го дърпа надолу пред погледа на студенти и деца, умоляващи той да бъде пощаден. Тя е възнаградена за постъпката си и става приближена на полковника.

Освен като кметица на Бенгази, Худа работи известно време в представителството на Либия в Арабската лига.

Новината за ареста на бившата кметица на Бенгази накара мнозина жители на града да се обединят в специална страница във Фейсбук. В нея те събират улики и информации, които ще бъдат използвани в процеса срещу нея. Според добре информирани източници Худа се намира в затвора в Триполи, в който Кадафи едно време пращаше политическите си противници.