Предстоящите три празнични дни за пореден път станаха повод за километрични задръствания на изходите на София и големите градове. Обичайно за последните седмици най-натоварено в столицата е в района на Владая.

Още преди края на работния ден, пътят към Перник и Кулата беше пренаселен от напускащи столицата коли. Трафикът беше особено натоварен край Драгичево, откъдето започваха опашките.
Въпреки мъчителното чакане, столичани се надяват, че подобни тежки задръствания ще бъдат избегнати с отварянето на новата магистрала "Люлин". Всъщност заради нейното изграждане са и тези задръствания. Интензивен беше трафикът и на останалите изходи на София, но на Владая беше най-тежко. Очевидно много софиянци са избрали Гърция или Южна България за почивните дни. На Кулата също се образуваха опашки от чакащи.

Още в ранния следобед трафикът към Гърция се засили. Обичайната гледка - стотици пълзящи автомобили и редовните изнервени шофьори. Иначе на самия граничен пункт напрежение нямаше, въпреки незначително по-дългото чакане.

Граничните служби призовават родителите, взели и децата си за пътуването през уикенда, да не забравят задграничните им паспорти, както често се случва в последните години. Освен това, ако детето пътува само с единия си родител, задължително трябва да бъде представено нотариално заверено пълномощно от страна на другия. Очакванията са за 10 000 преминаващи автомобила на ден до понеделник.