Той каза това в реч в Колумбийския университет в Ню Йорк. Президентът на Русия ще обсъди проекторезолюцията за Ирак по време на разговора си с Буш.

Путин изтъкна, че сроковете за нормализиране на положението в Ирак ще зависят от качествата на новата резолюция на ООН. В началото на месеца в Съвета за сигурност започнаха консултации по текста на нова резолюция за Ирак, която предвижда на ООН да бъде предоставено по-голямо влияние върху политическия процес в страната, включително при формирането на законно избрано правителство.

На срещата си в Ню Йорк външните министри на петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН не са обсъждали конкретни срокове за възстановяване на суверенитета на Ирак. Това заяви държавният секретар на САЩ Колин Пауъл.

Междувременно Белият дом обяви, че ООН трябва да продължи да играе жизненоважната си роля в Ирак, въпреки решението на организацията да изтегли част от персонала си след две атаки с коли-бомби срещу централата й в Багдад в рамките на месец. Говорителят на Белия дом каза, че водените от САЩ сили в Ирак ще продължат да работят в тясно сътрудничество с организацията, за да гарантират сигурността на персонала й.