Гръцкият апелативен съд ще разгледа днес искането на руските власти за екстрадиция на руския медиен магнат Владимир Гусински. Той беше задържан преди месец в Атина.

Компетентните гръцки органи са получили искането на руските власти за екстрадиране на Владимир Гусински. Ако искането не бъде прието от гръцкия апелативен съд, Гусински ще бъде освободен без ограничителни мерки.

През 90-те години Владимир Гусински беше един от най-могъщите руски бизнесмени. Собственик на пресгрупата "Медия-мост", той беше и един от най-яростните критици на руския президент Владимир Путин. Заради на предприета от Путин в края на 2000 г. атака срещу олигасите, Гусински напусна Русия, като през последните години живееше в Израел.

Руските власти, които са издали международна заповед за ареста му, го обвиняват във финансови злоупотреби на стойност 250 милиона долара и пране на пари. Гусински беше арестуван на 21-ви август на атинското летище "Елефтериос Венизелос", пристигайки от Израел. От 29-и август насам Гусински е освободен под гаранция от атинския затвор "Коридалос" и живее в луксозен хотел в гръцката столица.