Членовете на Съвета за сигурност ще преодолеят разногласията и ще приемат резолюция за бъдещето на Ирак до няколко седмици. Това заяви германският канцлер Шрьодер. Днес основните противници на войната в Ирак - президентите на Русия, Франция и канцлера на Германия, ще разговарят в Ню Йорк в рамките на сесията на Общото събрание на ООН.

Германският канцлер Шрьодер ще се срещне и с американския президент Джордж Буш. Това ще бъде първата среща между двамата от 16 месеца, след настъпилото охлаждане в отношенията между Берлин и Вашингтон, заради иракската кризата. Очаква се и речта на Шрьодер пред Общото събрание на ООН, в която той ще защити мирното решение на конфликтите. Срещата между Путин, Шрьодер и Ширак ще позволи на тримата лидери да координират позициите си след изявлението пред ООН на президента Буш, който настоя международната общност да се включи по-активно във възстановяването на Ирак. В интервю за телевизия "Цет Де Еф" Шрьодер предрече, че членовете на Съвета за сигурност ще преодолеят разногласията и ще приемат резолюция за политическото бъдеще на Ирак през следващите няколко седмици. Шрьодер изтъкна още, че е на еднакво мнение с Франция за необходимостта суверенитетът на Ирак да бъде възстановен възможно най-скоро. Германският канцлер отбеляза, че е бил впечатлен от вчерашната реч на Джордж Буш, в която той говорил много позитивно за ролята на ООН.

ООН трябва да играе жизненоважна роля в процеса на възстановяване на суверенитета на Ирак. Това заяви ротационният председател на Европейския съюз, италианският премиер Силвио Берлускони пред Общото събрание на ООН.

Испанският премиер Хосе Мария Аснар предложи в речта си пред Общото събрание в Ирак да бъдат формирани многонационални сили и да бъде създадена гражданска администрация, ръководена от ООН.