Американският президент повтори, че войната е била оправдана, защото предишният режим е бил свързан с тероризма.

Ирак е в центъра на обсъжданията, които започнаха днес в централата на световната организация.

От трибуната ще говорят 80 световни лидери и външните министри на 120 държави.

Буш предложи ООН да помогне на иракчаните да изработят нова конституция, в обучението на администрация и провеждането на избори. Буш призова страните членки на световната организация да преодолеят различията си за бъдещето на Ирак. Франция най-силно не споделя възгледите на Вашингтон за следвоенното развитие на Ирак. Париж настоява американците да предадат управлението колкото се може по-скоро на иракчаните. В своето изказване президентът Ширак порица Съединените щати за едностранните им действия в Ирак.

След речите пред Общото събрание двамата президенти - на Франция и САЩ се срещнаха на 4 очи. Различията остават, заяви Ширак след разговора.

Генералният секретар на ООН Кофи Анан разкритикува американската доктрина за превантивни удари. В изказването си той не посочи поименно Джордж Буш и Съединените щати. От текста обаче ясно личи кого има пред вид Анан. Анан заяви, че аргументът на някои държави, които смятат, че имат правото и задължението да употребят сила превантивно, представлява фундаментално предизвикателство срещу принципите, на които са се опирали, макар и несъвършено, мирът и стабилността в света през последните 58 години. Първият ръководител на инспекторите на ООН в Ирак в началото на 90-те години Ролф Екеус призна днес, че режимът на Саддам е разрушил мощностите за такива оръжия и не е складирал запаси след 1991 година.