Рибата в Черно море намалява. Някои от рибарите са принудени да се откажат от поминъка си. Попчета и илария, и то само за вечеря! Рибарите са разтревожени, че риба няма, а дънната е на изчезване. Рибарите си обясняват слабия улов с това, че водата е много студена, имало много делфини и рибата бягала навътре.

Според експерти сериозно влияние върху популацията на риба оказва свръх-уловът и бракониерите

„Трябва да се отчете и един друг фактор - рибарите просто се увеличават. А за това, че ще стане този апокалипсис в кавички в морето, ние говорим от 99-та година, храната намалява, тралирането става безконтролно”, каза Даниела Петрова , директор на аквариума във Варна.

Само за месец са издадени 14 акта на бракониери. Заловени са над 140 килограма калкан; рапани, миди. От агенция Рибарство и аквакултури успокояват, че рибарите няма от какво да се притесняват

Според Николай Киреков, началник Рибарство и аквакултури, в този период на годината, уловите винаги са малки и незначителни. Специалистите отбелязват и още един тревожен факт - намаляването на рибните запаси не е само в Черно море, но и в световен мащаб.