Измами за над 2 милиона лева се документират при специализирана полицейска операция с име "Играчите". Операцията започна днес и се провежда на територията на областите Стара Загора, Сливен и Велико Търново.

"Това е част от политиката на МВР и Министерство на финансите за неутрализирането на престъпни групи, занимаващи се с ДДС схеми, които източват пари от бюджета на държавата", каза вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от Фокус. Операция "Играчите" се реализира от Главна дирекция "Криминална полиция", съвместно с НАП, ОД МВР Стара Загора и ОД МВР Сливен, под наблюдение на Окръжна прокуратура Стара Загора.

"Постъпила е оперативна информация за съответната престъпна дейност от 2008 година. Дружеството и лицата се занимават с изкупуване на зърно, основно от реални земеделски кооперации и производители. В доставките фигурират и фирми от рисковия контингент, които попадат в схеми за източване на ДДС. Последните впоследствие биват дерегистрирани по Закона за ДДС, като техните места се заемат от новосъздадени, които продължават в същата схема. За данъчния кредит от липсващи търговци по схемата предварителните данни са, че е необоснован или нелегитимен, в размер на около 2 милиона лева”, каза още Цветанов.

Основното лице, което е задържано на вилата си в Сливен, е от Стара Загора, и се казва Минчо Фотев. "Той е регистриран като извършител на 34 броя престъпления. От 2003 до 2008 г. Минчо Фотев е осъждан девет пъти за престъпления от общ характер, също така - счетоводителката и неговите най-близки хора, които са в тази схема. В момента се правят процесуално-следствени действия в офисите в Стара Загора и други места в страната”, добави вътрешният министър.