Доводите, използвани от администрацията на президента Буш за оправдание на войната в Ирак са "измама, изфабрикувана в Тексас", която има за цел да донесе политически дивиденти на ребуликанците. Това каза американският сенатор демократ Едуард Кенеди.

По думите на Кенеди, администрацията на Буш може да оправдае само около 2 милиарда и 500 милиона долара от четирите милиарда, харчени всеки месец за войната. Според Кенеди, останалите пари се използват, за да бъдат подкупвани чужди лидери да изпращат войници в Ирак. По повод на допълнителните 87 милиарда долара, които президентът Буш поиска от Конгреса за възстановяването на Ирак, сенаторът демократ подчерта, че американското правителство трябва да докладва на Конгреса как са похарчени парите. Сенаторът от Масачузетс изрази съмнения за реалната заплаха, която е представлявал Саддам Хюсеин за САЩ. Той изтъкна, че администрацията е разчитала на подбрани разузнавателни сведения и погрешна интерпретация, за да оправдае войната срещу Ирак. Според Кенеди, терористичната организация "Ал Кайда", нестабилността в Афганистан и ядрените амбиции на Северна Корея представляват по-голяма заплаха за САЩ от Ирак.

Междувременно бившият министър на отбраната на Ирак, Султан Хашим Ахмед, се предаде. Той бе под номер 27 в списъка на американската армия на издирваните ръководители от предишния режим. Министърът се е предал с посредничеството на хуманитарна организация.