Въпреки лошото време много българи решиха да използват четирите почивни дни по Гергьовден за по-дълга почивка или екскурзия в чужбина. Къде предпочетоха да отидат българите тази година, разказа нашият репортер Кристина Владимирова:

Засега данните са предварителни, но според Българската асоциация на туристическите агенции, се очертава следната тенденция: за тези 4 почивни дни, 70 на сто от родните туристи са предпочели да почиват у нас. Останалите 30% са предпочели екскурзия или почивка в чужбина.

Най-предпочитана дестинация, въпреки заплахата от затворени граници и размирици, си остава Гърция. 30 на сто от родните туристи, които ще почиват зад граница, са предпочели Турция. Едва 10% ще отидат на екскурзия в Западна Европа или в някоя екзотична държава.

За различното в предпочитанията на родните туристи:

Ния Чакова работи в туристическа агенция. Разказва, че когато се зададат повече почивни ни, клиентите се увеличават в пъти. Какво търсят българите тази година?

"Естествено, в момента всеки търси нещо по-изгодно - в същото време качествено. Предимно Турция, Гърция, близките до нас. Дубровник се налага на българския пазар", коментира тя.

Освен в традиционно предпочитаните Гърция и Турция, тази година голяма част от родните туристи, са предпочели да си останат у нас.

„Типична дестинация в България е уикенд спа - за такива кратки почивки тип "уикенд", така че спа - дестинация България, мога да каже, ако не на 100%, но на 95%, ще бъдат пълни хотелите", каза Жени Стефанова, мениджър.

"В този сезон, в този период, се търси много спа и балнеология - това е Сандански Хисаря, Велинград, Кюстендил - всичките тези. И много, освен това се търсят много малки хотелчета в Планините", коментира Донка Соколова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Данните на туроператорите сочат, че ако тази година 70% от българите почиват у нас - миналата година едва 40 на сто са предпочели този вариант. През миналогодишните майски празници най-много българи са почивали в Гърция – 65%. 23 на сто са предпочели Турция, а 10% са пътували в страните от Западна Европа. Едва 2 на сто са предпочели екзотичните дестинации.

Освен българи, туроператорите очакват и много чужди туристи да посетят родните курорти. Техните наблюдения показват, че румънците се насочват към морските ни курорти, докато гърците почиват в българските спа хотели.

Заради близкото разстояние Сандански е предпочитана дестинация от тях. Пълни ли са с гърци българските СПА хотели? Провериха кореспондентите ни от Благоевград:

По време на Великденските празници, хотелите в Сандански бяха пълни с гръцки туристи. През тези четири почивни дни хотелиерите пак не могат да се оплачат от празни места.  Отбелязват обаче, че клиенти от южната ни съседка са по-малко. Обясняват си този факт с по-малкото почивни дни по Гергьовден и кризата в Гърция.

"Тази година в гръцките туристи се усеща един малък отлив, може би при тях също е от значение кризата”, каза Евелина Гроздилова, управител на хотел.

Антония Стаматис разказва, че от години обича да почива в България: „Тук много ми харесва. Искахме с моето семейство да избягаме от проблемите в Гърция, знаете - протести, гражданско неподчинение. Редовно посещаваме хотелите в Сандански и се възползваме най-вече от разкошните спа процедури, пък са и много по-евтини от при нас”.

Иначе, освен на релакс, гърците се отдават на традиционния шопинг в магазините.

Колко българи са си позволили почивка:

Предварителните прогнози на туроператорите са, че през тези четири почивни дни, около 1 милион българи са си позволили почивка или екскурзия. Какви са точните данни обаче ще се знае след края на майските празници.