И на Великден, както на повечето празници, лекарите в „Пирогов” приемаха най-много пациенти прекалили с яденето. Пикът на пострадалите все още предстои, прогнозират медиците. По спешност са прегледани над 500 души с травми. Обилните гощавки и отрупаните трапези по Великден и тази година изкушиха хиляди българи.
"Защото българинът няма мярка, когато седне на масата"
И като прекали с яйца, козунаци и агнешко след това работа имат коремните хирурзи, във връзка с възпаление на жлъчката и панкреатитите”, каза д-р Неди Цекулов, „Пирогов”.
И тази информация от болниците потвърждава, че двата най-големи християнски празника - Великден и Коледа за нас, българите, традиционно са свързани с изобилни трапези и много храна.
Как се отразяват на тялото и организма ни дните на "ядене без край"
Където и да сте прекарали почивните дни - на курорт, ресторант, на село, при роднини или вкъщи, софрата ви е била отрупана. Обичайните неща, които слагаме на масата по Великден - яйца, зелена салата, козунак, печено агне и всичко това, полято солидно с червено вино. След всичко това си казваме: „как се натъпках, защо ядох толкова".
Защо си го причиняваме и как да се справим?
„Шокът след великденските пости за организма е индивидуален за всеки един християнин. Накратко след 40 дни лишения от тежки храни и изведнуж колкото и малко да е храната, но вече от смесен тип, затормозява храносмилателната система и това рефлектира върху тонуса”, каза диетологът Белчо Христов. По думите му в агнешкото и яйцата няма нищо лошо, те съдържат белтъчини. Проблемът е с какво могат да се комбинират. Някои хора, заради дългите лишения, започват да добавят други дреболии, с което може белтъчините в това хубаво месо да не се усвоят.
По колко яйца може да ядем на ден?
В един жълтък се съдържа максималната дневна доза холестерол. С белтъците не трябва да се прекалява, съветва диетологът.
"Дори за четири дни може да се качи тегло"
"Друг е въпросът какво от изядената храна ще се задържи като подкожни мазнини или просто е задържана вода, каза диетологът.
И така, за да си върнете формата, в следващите дни намалете количеството храна, не започвайте веднага драстични диети и се движете повече. А в дългосрочен план - когато наближи следващото „голямо плюскане" по Гергьовден и Коледа, спомнете си как сте се чувствали след Великден!