В понеделник сутринта, хиляди деца в цялата страна ще тръгнат на училище. С началото на новата учебна година, нараства и опасността за децата да станат жертва на катастрофи. По данни на Националната полиция, от началото на годината, до края на август, при катастрофи в страната са загинали 42 деца, а повече от 800 са ранени.

Според анализите на "Пътна полиция" - София, в 72 процента от случаите, виновници за катастрофите са водачите, а основната причина е високата скорост.

"Една несъобразена скорост и едно неразумно управление на автомобила. Знаете че децата слизат непредвидимо на платното. Тогава рискува да стане пътно-транспортно произшествие", казва полк. Илия Илиев, началник на направление ПП-КАТ при СДВР.

Петър и Марио учат в столичното 119-то училище. Въпреки че то е в тих квартал, тук също стават инциденти.

"Ами ритаме силно, топката излиза от оградата и колите бият спирачки рязко, заради топката, да не я смачкат", разказва 12-годишният Петър.

Училищата трябва да бъдат оградени с огради, на тротоарите край тях да има парапети, а улиците да бъдат обозначени със знаци.

Но според "Столичната полиция", в няколко десетки училища в София поне един от тези предпазни елементи липсва или е повреден. Задължание на общината е да ги възстанови или поправи.

Въпреки това, за децата остава задължението да се грижат за собствената си безопасност.