Извънреден кризисен щаб за животновъдството свиква от 15 часа в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от ресорното ведомство. Само два дни след протестите на животновъдите пред Министерския съвет, министърът ще обсъди проблемите в сектора.

На 8 март близо 200 фермери протестираха пред сградата на Министерския съвет срещу начина, по който се облагат доходите им и срещу политиката на земеделското министерство спрямо животновъдството. Протестиращите настояваха за оставката на министър Мирослав Найденов.

Земеделският министър обяви, че правителството ще предложи промяна в начина на облагане на доходите на животновъдите и сегашната схема ще важи само за доходите от миналата година. Животновъдите са против действащото понастоящем данъчно законодателство, което облага целия им оборот, при 60% нормативно признати разходи.

Земеделският министър определи протеста като странен, тъй като много от организациите на животновъдите не са се включили в него, а минути преди началото му представители на протестиращите са се срещнали с ръководството на БСП. От червената партия отрекоха да имат нещо общо с протеста.