Министърът на отбраната Аню Ангелов заяви пред журналисти, че бюджетът на ведомството се натоварва тази година с около 12 млн. лева допълнително за обезщетения при съкращение, особено когато започне освобождаването на военнослужещи от висшите командни звена, което трябва да стане към 1 юли. Там обезщетенията са доста по-високи, особено ако те бъдат пенсионирани едновременно. Ведомството обаче е подготвено, посочи Ангелов.

На всички предвидени за съкращаване служители на МО и от бившата социална агенция са връчени предизвестия и заповеди. Военният министър отбеляза, че в агенцията някои служители не отиват да си получат трудовите книжки, съгласно Кодекса на труда. Някои не се явяват на работа, изпращат им се по пощата документи с куриери, но те отказват да подпишат и да вземат заповедта, добави министърът.

Ангелов коментира, че това е въпрос на личен избор и добави, че трудовите правоотношения ще приключат, като има и други начини, предвидени в Закона за държавния служител и в Кодекса на труда. Прекрасно разбирам личните проблеми на хората, но ние просто нямаме друга възможност, заяви министърът.

Може да има и болни, има такива, които са били в отпуск и заповедта не може да им бъде връчена, затова съм преподписал някои заповеди - да важат от момента на връчването им, добави министърът.  

Във връзка с договора с "Юрокоптер" за вертолети за армията, Аню Ангелов посочи в отговор на въпрос, че не знае за посредник, договорът е между "Юрокоптер" и МО директно, като министерството няма отношения с бизнесмена Николай Гигов. От "Юрокоптер" искат, когато им платим задълженията за 2009 г., тогава да разговаряме за прекратяване на договора, за други възможности или схеми, посочи министърът.