Ново поскъпване на горивата. Само за четири дни дизелът и бензинът по бензиностанциите поскъпнаха с около 4 стотинки за литър. За последните две години обаче, цените се вдигнаха с близо лев, а реално оскъпяването на пътуването с кола е повече от 70%. Темата обобщават Богомил Грозев и операторът Благой Момчилов.

Бензинът и дизелът прескочиха психологическата граница от 2,50 лева, като днес двата вида гориво се предлагаха на цени около 2,52 - 2,53 лева за литър или с около четири стотинки повече, в сравнение с преди четири дни.

Интересното е, че за този период петролът е поевтинял. Борсовата цена на барел тип "Брент" в четвъртък беше с около 3 долара по-висока. Станислав Станев е професионален шофьор на автобус от 12 години. Смята, че високите цени на горивата са свалили много хора от автомобилите.

Според превозвачите разходите за гориво през последните две години са се увеличили с над 40%. През 2009 г. литър гориво е струвал 1,60 лв. и от София до Бургас сме стигали при среден разход 6 литра на 100 км, за по-малко от 40 лева. Сега пътуването до там със същия автомобил ще ни струва над 60 лева.

Аналогично за Варна, пътувайки от София, разходите за гориво са ни се увеличили с около 25 лева. Освен 40-процентното поскъпване на горивата през последните години за този период са поскъпнали и отделните консумативи, като гуми, масла, ремъци и филтри. Превозвачите изчисляват, че само за последните две години гумите, които са и един от скъпите консумативи, са поскъпнали с около 24-25%.

Търговските вериги бензиностанции, които от месеци отказват да говорят по темата за поскъпването на горивата коментират неофициално, че цените ще продължат да вървят нагоре и през следващите две седмици се очаква ръст с още поне 4-5 стотинки на литър.