До този център за сигурност достъп трябва да имат както сходни структури от други държави, така и индивидуалните потребители в интернет, препоръча американският експерт.

Съединените щати одобряват идеята на България да стане регионален център за кибернетичната сигурност в региона.

"България е в часова зона със 7 часа по-рано от източния бряг на Съединените щати и с 10 часа по-рано от западния бряг, така че българската икономика оперира в друга часова зона и може би ако има център за мониторинг в България, той ще види и ще сигнализира американската икономика навреме за вземане на мерки преди американците да се събудят и да отидат на работа", посочи Линкълн Блумфийлд.

Системата за ранно известяване и мониторинг може да не бъде скъпа и вместо от правителството да бъде контролирана от университет с експерти в информационните технологии.

"Ние препоръчваме на четиринайсетте държави, които участват на конференцията, да създадат по едно звено за контакт, което да бъде достъпно и за частния сектор и за индивидуалните потребители. Така е в Съединените щати - трябва да имате едно звено за контакт, така че при проблем в интернет сигурността, бързо да общуваме едни с други. Центърът трябва да наблюдава денонощно за всякакви проблеми в мрежата, защото това, което идва оттам е много по-бързо от всякаква военна заплаха", каза още американският експерт.