Честита нова 4709 година! По китайския календар от днес вече сме в годината на Белия метален заек.

За да се посрещне новата година, първо се изпраща старата. За да дойде Заека, трябва да си отиде Тигъра.

А как става това?

"Най-напред се измита целия дом. Много е важно домът да е осветен навсякъде. Не трябва да остане неосветено място. Ако няма светлина, слагат свещички. Това се прави, за да се прогонят злите сили”, обясни ст.н.с. Мариана Малинова – доктор по китайска култура. "В третия ден от китайската нова година се пропъжда мизерията. В този ден китайците излизат на сметището и тупат, да издават шум, като по-този начин гонят мизерията. Също на третия ден се затварят вратите на дома и вътре не пускат никого, за да не изчезне богатството от дома”, каза още Малинова.

На Нова година има и специална украса – традиционни фолклорни рисунки, които навремето са рисувани от специални художници, но сега се продават в магазините. На тези рисунки има задължителни елементи, едни от които са дебелички деца, чието име означава "щастие" на китайски. На китайски е комплимент да кажеш на някого, че много е надебелял, защото това е символ на благоденствие.

"Китайската Нова година всъщност е празник на пролетта – начало на всички начала”, обясни Мариана Малинова. Китайците не си разменят подаръци, каквито ние разменяме на Коледа. Те си подаряват пари, които се поставят в червени пликове, защото червеното е символ на веселие и радост, но и прогонва злите сили. Освен това си подаряват и кръгли плодове, защото според китайците кръгът е форма на съвършенството.

Посрещането новата година е семеен празник. Ако някой от семейството отсъства от трапезата по някаква причина, неговият стол остава празен и на него се поставят негови дрехи или любим предмет.

Вижте Източния хороскоп за 2011 година!

Зодиите в Годината на заека!