Вътрешният министър Цветанов ще се срещне с представителите на четирите синдикални организации в МВР. Поводът - липсата, според тях, на социален диалог в министерството.

Цветанов се среща и с пожарникарите. Остарялата техника, кадровата обезпеченост и сградният фонд са темите на среща на пожарникарския синдикат с министъра, каза директорът на националната пожарна главен комисар Николай Николов.

По думите му за пълното обновяване на техниката са нужни около 450 милиона лева. Той допълни, че предстои в скоро време да бъде преразгледан начинът, по който е разпределен щатът на пожарникарите в страната. Подмяната на техниката не може да бъде еднократен акт, а е необходимо постепенно да се създаде организация на звената на пожарната по места, каза Николов, според когото цялостната модернизация може да стане за срок от 10 години.

Приоритет според Николов е развитието на доброволното движение. По думите му няма страна, която осигурява пожарната безопасност на своите граждани само с държавни служители. Началникът на пожарната очаква, че това политическо ръководство на министерството има воля след месец да започнат
структурни промени.

С тържествена церемония беше отбелязан професионалният празник на пожарникарите днес. Висши полицейски началници положиха венци и цветя на паметника на Незнайния воин.