Едва 8% от плодовете и зеленчуците, с които се храним са чисти от пестициди. Знаем ли с какво се храним и безопасни ли са салатите, които слагаме на масата, провери Рада Домусчиева.

От всички изследвани плодове и зеленчуци, най-лоши резултати са дали портокалите. Общо 14 вида пестициди са открити в портокали, купени от софийски пазари и магазини. След тях, най-много отрови са били засечени в гъбите, мандарините, лимоните, салатите и доматите. Данните са от мащабно изследване на неправителствени организации.

Мит е, че в българските домати няма отровни химикали от изкуствени торове. В изследвани в холандска лаборатория български розови домати също са открити солидно количество отрови. Такива има и в турските и македонските домати, в краставиците и в гръцките ягоди.

"В момента, в който сте изяли салата, нищо няма да ви стане, но те представляват бомба със закъснител - техните ефекти ще са налице в следващото поколение или в нашето, на по-късна възраст”, обясни Валентина Лукова.

Резултатите от изследването са категорични – 60% от всички храни, въобще не би трябвало да се продават в магазините. От общо пет вида ягоди, всички са били замърсени с пестициди.

В България се изследват два пестицида в зърнените храни и 14 в плодовете и зеленчуците, а в Германия, например, се изследват 727 различни отрови.

Продължават опитите за въвеждане на ред на пазара на млечни продукти у нас. Експерти от различни ведомства ще обсъждат утре връщането на стандартите за сиренето и кашкавала. Проверка на bTV обаче показа, че у нас няма държавна лаборатория, която да контролира колко сухо мляко има в млечните продукти.

Така, в момента контролните органи не могат да проследят, дали се спазват иначе шумно обявените изисквания за състава на млякото, сиренето и кашкавала и трябва да се доверят само на документите на фирмите производители.