Има ли бум на биохраните?
Ако преди година на нашия пазар са се предлагали 1400 био артикула, сега техният брой е над 2500 – 2600, обобщава нашият репортер Кристина Владимирова.
Доказателство за това, че интересът към биохраните расте, е и това, че все повече ресторанти включват в менюто си био-продукти. Изгодно ли е да предлагаш био меню?
Любомир Василев е собственик на няколко ресторанта. Преди две години решава да отговори на поредното предизвикателство на пазара - манията по био храните. Така био менюто става част от асортимента в един от ресторантите му - биосокове, био хляб и сандвичи от биоколбаси.
Био ястията са с 20 процента по-скъпи от другите храни в менюто. Това не плаши клиентите. Въпреки интереса, засега е немислимо цялото меню да се прави от биохрани. Защото у нас повечето от тези продукти се внасят и са скъпи.
"На нас ни излиза по-скъпо - казвам го като човек, който прави бизнес. Но се стремим цените да бъдат същите, както ако ги направим с обикновените продукти, защото това е ново и е вкус, който се опитваме да възпитаме в клиентите си и е един лайфстайл", каза Любомир Василев.
Преди година столицата се сдоби и с био кафене. Мая Минчева работи там от няколко месеца - казва, че освен редовните клиенти, тук постоянно идват и хора, които искат да опитат "био кафето" или "био кекса". Цената на една чашка биокафе е 2 лева. Чаша капучино - 3 лева, а сандвичите се харчат от 3.50 до 4.50 лв. Тоест - между 100 и 200 процента повече от обикновените артикули. Но и това не спира купувачите.
Цените на био храните няма как да паднат, докато на пазара не се появят повече сертифицирани български производители. Това, което ги спира сега са високите цени за сертифицирането на продукти. За една година производителите на био продукти плащат средно по 800 лева за сертификат. Документите се издават от 11 частни агенции у нас, които са акредитирани от министерството на земеделието.
За какво всъщност плащаме?
Какво стои зад етикета „био” и какво получава клиентът.
„На първо място това е качеството. В този продукт няма пестициди и т.н.”, каза за bTV Новините Камен Кръстанов, член на "Асоциацията на биопроизводителите". По думите му проверките на тези храни са ежемесечни, а контролът осъществява Министерството на земеделието.