България е държавата от ЕС с най-много загинали деца при катастрофи. Това стана ясно на пресконференция в столичния КАТ по повод акцията "Ваканция, да пазим живота на децата на пътя!"

Само в София, при 83 транспортни произшествия през тази година, са загинали шест деца. Ранени са 81. Основната причина за тези инциденти е несъобразената с пътните условия, и присъствието на деца в пътното движение, скорост на шофьорите, стана ясно още днес.

От 2000 година насам, при катастрофи в столицата са загинали 49 непълнолетни, а са били ранени 2 958. През последните десет години, единствено 2005 отчита липса на загинали деца в София при такива инциденти. 2003 е годината с най-много убити непълнолетни по пътищата в столицата - десет.

От КАТ "Пътна полиция" призовават родителите да обучават децата си по отношение безопасността по пътищата. Директорът на КАТ Ваньо Стоевски посочи, че акцията е насочена главно към родителите. Тя ще продължи от 1 до 15 юни и в рамките й ще бъдат проверявани използването на детски столчета в автомобилите, слагане на предпазните колани, шофирането на скутери или автомобили от непълнолетни и неправилно пресичащи майки с детски колички.