Пожар в бързия влак София - Варна наложи да бъда свалени всичките над 200 пътници в него. Няма жертви и пострадали. Пътниците вече се придвижват по направлението, в което са пътували.

Пожарът лумва около 17:30 часа на около километър преди гарата на търновското село Ресен. Пламъците тръгват от локомотива, след като в движение се запалва маслото в двигателя на електрическия влак. В последствие огънят е обхванал първите два вагона, но пътниците са имали време да се изнесат. Жертви и пострадали няма.

Екипи на пожарната и Спешна помощ са били на мястото на инцидента. Трите здрави вагона, заедно с всичките 200 пътници са извозени с дизелов локомотив до гара Павликени. Четири автобуса там са изчаквали пътниците, за да ги превозят до гара Горна Оряховица, където да направят връзка с друг влак за Варна.

"Бях в първия вагон и се усети някакъв пушек. Помислих, че е както друг път от спирачките. Но пушекът се засили, изтичах напред и видях, че полицаят бяга и му казах, че локомотивът гори, защото излизаше дим”, разказва Емил.  

"Пътувах във втория вагон, усетих миризма, запали се влака, спряха го, скочихме от него. Просто някаква жена се паникьоса. Хванах я там да й помогна да не падне от вагона", обясни Илия Фердинанд.

Влакът минал технически преглед тази сутрин. Това казаха пред bTV от Български държавни железници. Локомотивът обаче е стар.

"Локомотивът е старо производство, въпреки че прегледи му се правят ежедневно. Сутринта, преди да замине влакът, е правен преглед, екипировка на локомотива, вече комисията ще установи. Трябва да кажат лицата, които ще се занимават с проверката. За съжаление, съставът ни е на доста години и трябва да продължи реформата в БДЖ. Нужни са много пари”, обясни Георги Иванов от "Пънически превози" към БДЖ.

Министърът на транспорта Ивайло Московски назначи комисия за разследване на инцидента.