Грешка на екипажа е причината за катастрофата на полския президентски самолет Ту-154 край Смоленск, съобщи ръководителят на полската държавна комисия за разследване на авиопроизшествия Едмунд Клих. Пилотите пренебрегнали всички предупреждения за опасност на автоматичната система за сигурност на борда и поели прекомерен риск.

Пилотите неколкократно са игнорирали предупрежденията на автоматичните индикатори за близост до земята и необходимост от издигане. Тези предупреждения били пренебрегнати, посочи Клих.

Когато се оказали на 100 м височина, е трябвало да наберат височина, вместо да мислят, че ще успеят да се приземят в изключително трудни метеорологични условия на летището в Смоленск, Западна Русия. Опасната маневра, довела до катастрофата, не е изключение - пренебрегването на процедурите е широко разпространено сред военните летци, отбеляза Клих.

Разследващите признаха, че до последно в кабината е бил началникът на полските военно-въздушни сили.

„Да, това е бил генерал Блашек. Но няма изречение за директен натиск над екипажа да се приземи, като например „трябва непременно да кацнем", каза Едмунд Клих, ръководител на екипа разследващи. По думите му обаче може да е имало индиректен натиск.

Самолетът на полския президент се разби край руския град Смоленск на 10 април. Още оттогава имаше подозрения, че екипажът е бил принуден да кацне, за да не закъснее за церемонията в Катин в памет на избитите хиляди полски офицери. Диспечерите са препоръчвали машината да се отклони към Минск или Москва, но Качински се бе зарекъл никога да не стъпва в руската столица.

Междувременно днес стана ясно, че майката на загиналия полски президент Лех Качински е разбрала за смъртта на сина си - месец и половина след трагедията.

84-годишната жена е в болница отпреди фаталния полет и досега лекарите не разрешаваха да й бъде съобщена трагичната вест. Досега братът близнак Ярослав се е представял и за Лех, когато е посещавал тежко болната си майка в болницата. След нейното подобряване, той и дъщерята на загиналия президент Мария съобщили на г-жа Ядвига Качинска тежката вест.