Четирима души са задържани в акция "Регистраторите" в Бургас. Сред тях има и двама катаджии. Схемата е класическа - регистрират се крадени коли с пренабити номера.

Задържан е един посредник за осъществяването на регистрациите, както и собственик на печатница, в която са отпечатвани документите, необходими за регистрирането на автомобилите.

Вътрешният министър уточни, че към момента става дума за 14 лукзосни возила - марки БМВ Х5, БМВ Х6, "Тойота Ланд круизер", които са били регистрирани по тази схема - с номерата на бъдещата рама, след което били пренабивани номерата на рамата на крадения автомобил.

Днешната операция е продължение на осъществените през март полицейски акции в Бургас, при които бяха задържани трима души. Мерките им за неотклонение бяха променени впоследствие на домашен арест. Тогава бяха открити два луксозни автомобила с пренабити номера на рамите.

В края на април в столицата се състоя операция "Регистраторите", насочена срещу фалшиви регистрации в КАТ и избягване на плащането на екотакси, с което се ощетява бюджетът. В хода й бяха задържани петима мъже, а при извършените обиски и претърсвания на домашните им адреси бяха открити печати, фалшиви нотариални бланки с печати, печати на нотариуси, винетни стикери, контролни талони, касови апарати, компютърни конфигурации, мобилни телефони, банкови документи, посочват още от МВР.