От днес започва издаването на новите документи за самоличност, припомниха от МВР. Биометричните гишета за обработка на личните данни вече са инсталирани.

Процедурата за обработка ще отнема няколко минути. Първо гражданинът сяда на специално определено място, където автоматизирана система го снима, а полученото изображение се изпраща до компютъра, на който се обработва заявлението. При желание да бъде подновен международен паспорт се вземат пръстови отпечатъци. Следва подпис на лицето със специална електронна
писалка на определен за това малък екран.

В над 40 дипломатически представителства на България по света също вече има биометрични гишета за обработка на новите документи за самоличност. В дипломатическите и консулските представителства, където засега няма подобна техника, няма да се приемат заявления за издаване на паспорт с биометрични данни.

Подаването на заявления ще става във всяко РПУ, както и досега. Таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Младежите между 14- и 16-годишна възраст се освобождават от такса за издаване на първа лична карта. За първи паспорт на дете до 14-годишна
възраст ще се плаща само 25 на сто от стойността на обикновената услуга, а за следващ - 50 на сто.

Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст. Те ще дължат такса, равна на 25 на сто от таксата за паспорт. Гражданите между 58- и 70-годишна възраст плащат 60 на сто от обикновената услуга за лична карта, 50 на сто - от таксата за паспорт, и 44 на сто - от таксата за свидетелство за управление на МПС.

Биометрични данни ще имат само паспортите. Личните карти и шофьорските книжки ще се правят от материал, който е много по-издръжлив от досегашния, а освен това ще има и вградени нови защити.

Всички възрастни хора, които имат зелени паспорти, ще продължат да ги ползват. Няма да сменят личните си карти всички притежатели на безсрочни документи за самоличност.

Подмяната на валидни документи с тези от новия вид не е задължителна. Срокът на голяма част от документите за самоличност изтича тази година, но валидността на документите се удължава с шест месеца, за да се избегнат опашките пред РПУ. През този шестмесечен срок документът за самоличност ще важи само в България и с него няма да може да се пътува в  чужбина, защото няма как да се актуализират данните на документа, които вече веднъж са записани в него.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов ще даде началото на процедурата по издаването на новите документи за самоличност в 12 часа в сградата на сектор "Български документи за самоличност" на Пловдив.