Предложението българите да се откажат от част от правата си, за да получат повече сигурност, бе направено вчера от главния прокурор Никола Филчев.

Вътрешният министър обясни, че не споделя тезата за ограничаване на правата, но в същото време заяви, че разминавания между МВР и прокуратурата няма.

"Аз лично мисля, че до такова ограничаване не трябва да се стига, но убеден съм, че голяма част от гражданите са готови на такова нещо", каза министърът на вътрешните работи Георги Петканов.
Петканов се обяви за приемането на изцяло нов закон за специалните разузнавателни средства. Според него докато това стане трябва да се направят изменения на сега действащия закон.

Вътрешният министър съобщи, че подготвените от МВР промени в Наказателния кодекс включват текстове по отношение на кражбите на коли. Ако те бъдат приети, наказателна отговорност ще се търси и от посредниците, които участват в искането на откупа за откраднатия автомобил.

"Практиката сочи, че една голяма част от отнемането на МПС е свързано с бъдещия рекет и второ, че в тази дейност участват посредници", каза министър Петканов.

Вътрешният министър обясни още, че предвидените нови текстове във връзка с опазването на класифицираната информация са продиктувани от последните случаи, в които секретни доклади се изнасят в публичното пространство.

"Основание за това е именно изтичането на класифицирана информация. Лицата, които боравят правомерно с такава я изнасят неправомерно в публичното пространство. Това правят и лица, които по принцип нямат достъп до такава информация, но така или иначе са научили за нея", обясни министър Петканов.

Министърът потвърди, че ако промените бъдат приети, ще може да се търси наказателна отговорност от журналисти, които умишлено са разпространили секретна информация. Според предложенията на МВР наказанието трябва да бъде от 2 до 15 години затвор в зависимост от тежестта на нанесените вреди.