Ще се правят два типа проверки - за пестициди в плодовете и зеленчуците и за неразрешена обработка на цитрусовите плодове. Директорът на Агенцията по безопасност на храните съобщи още миналата седмица пред bTV, че предстоят такива проверки, след като по-рано наши колеги дадоха за лабораторно изследване произволно избрани плодове и зеленчуци.
Появиха се съмнения, че много от портокалите и мандарините, които се продават на нашия пазар, се третират с бои, опасни за здравето ни. Забранени са в Норвегия, САЩ и Япония, тъй като причиняват алергични реакции.
Според специалисти цитрусовите плодове се третират, освен със специални разтвори, също и с течен парафин, за да се запушат порите и да не влизат бактерии в тях. Тези вещества обаче са канцерогенни и следователно - опасни за хората.