Когато сте доволни от обслужването в ресторанта, хотела или таксито, обикновено прибавяте към сметката известна сума в знак на благодарност. Какъв бакшиш се дава в различните точки на света - в хроника:

Европа

Традиционният бакшиш в ресторантите на Гърция е 10 на сто, в таверните - максимум едно евро. На камериерката се дава лично малка сума в деня на отпътуването от хотела. В Испания, Португалия, Франция и Великобритания бакшиш в размер на 10 до 15% е нещо нормално. В Италия особено доволните клиенти може да оставят няколко монети на масата. В питейните заведения в Ирландия бакшиш не се дава. Ако барманът се е представил на ниво, може да го почерпите с едно питие. За пиколото в хотела обаче трябва да отделите една лира.

Северна Африка

В страните от Северна Африка е обичайно да се оставят между 10 и 15% бакшиш. Сметката в таксито винаги се закръгля, а камериерките и пиколото са доволни, ако получат малки суми в рамките на евро.

Северна Америка

Бакшишът от 15 до 20% е задължителен в ресторантите и пицариите, защото е част от заплатата на обслужващия персонал. В такситата винаги се дават 15%.

Китай и Япония

В Китай и Япония даването на бакшиш не е традиция, дори може да бъде сметнато за обида, с изключение на международните хотели. В китайските туристически центрове обслужващият персонал с удоволствие приема бакшиши в рамките на 10%, а екскурзоводът обикновено получава един долар. В Япония доброто обслужване бива възнаграждавано със символични подаръци или един до два долара.