Премиерът Бойко Борисов даде старт на изграждането на нова отсечка на автомагистрала "Тракия", от Стара до Нова Загора. Той обеща до 2012 година, магистралата до Бургас да бъде напълно готова.

Министър-председателят припомни как няколко правителства са обявявали магистралата за почти готова, но работа така и не е била свършена. Според Борисов бившите управляващи продължават да пречат на строежа.

"Това, че в момента БСП чрез Младен Червеняков продължават да ни спират и обжалват строителния надзор и не са си платили 50 лева такса. 50 лева такса, за да забавят работата с още десетина дена. Ако нямат, да им дадем, да съберем пари да им дадем 50 лева. Те умишлено не са я внесли, за да печелят време, но и дори и да се опитат да продължат с бойкота, ние ще сложим временен строителен надзор, така че сроковете ще ги изпълним”, закани се Борисов.

За да се завърши магистрала „Тракия” трябва да се изградят още 117 километра. Отсечката от Лот 2 е с дължина 32 километра. Цената е 138 милиона лева, което означава, че е една от най-евтините в Европа.

"Унгария - 11 милиона евро, Румъния - 27 милиона евро, Албания - 10 милиона евро, Гърция - 10 милиона евро. В България - 2 милиона и 200 000 евро. За това се обръщам към строителите - нито ден повече, нито лев повече върху тази цена, защото това е начина да докажем на Европа, че българските строители и фирми работят качествено и бързо и на значително по-ниски цени”, каза още Борисов.

Освен "Тракия”, до средата на 2012 година трябва да бъдат завършени и магистралите "Люлин” и "Марица” и Метрополитена на София. Така започната през 1964 година, след 48 години строителство, магистралата от  София до Бургас има шанс да бъде окончателно завършена.