3-годишно дете почина от спукан апендицит, докато е било лекувано от обикновен летен вирус. Родителите обвиняват лекарите, които три дни не са могли да уточнят диагнозата на момченцето.

Родителите на 3-годишния Юсуф намират сили да говорят едва днес - близо месец след като са загубили детето си. Всичко започнало с 39 градуса температура, коремни болки и посещение при личната лекарка.

„Преглеждам го аз и установявам едно умерени зачервено гърло и нищо тревожно за момента за това дете”, каза общопрактикуващият лекар д-р Евгения Иванова.

Така детето е пратено в къщи, а родителите - успокоени, че до два - три дни проблемът ще отшуми. Но се случва точно обратното.

„Той се събуди късно вечерта - мамо вика, много ме боли корема. На ляво на дясно се удря детето. Мамо вика, много ме боли корема и аз като светнах тока и като му видях лицето - жълто зелен беше. Викам на моя мъж „Ставай детето умира!", разказа Севим Касим - майка на Юсуф.

Родителите пак звънят на джипито, а тя ги препраща към най-близкия спешен център. След лутане по болниците в Момчилград и Кърджали, детето е изпратено в Пловдив. Там се налага спешна операция, тъй като детето се оказва не с летен вирус, а с остро възпаление на коремната стена. Момченцето не успява да се справи с двете тежки операции. А родителите обвиняват лекарите.

„Бърза помощ обвиняваме, че толкова много време ни държаха и не ни даваха обяснения. А Евгения Иванова я обвинявам, че не разбра какво му е на моя син, не ми пусна изследвания и ни пусна в къщи. Ако беше тя ми казала: „Върви си направи изследвания или си го изкарай детето на ехограф частно", аз щях да си го изкарам. Просто да беше обяснила какво е аз щях да направя всичко”, каза майката Севим Касим.

„Тя се явява веднага след появата на първите симптоми, за това аз съм преценила, че не е необходимо в момента да се направи изследване. Тази диагноза предполага едно нали тежко състояние, което дори и визуално личи”, отвърна обаче личната лекарка.

Майката, загубила детето си, призова да отнемат лекарските права на д-р Иванова.  

Истината за смъртта на 3-годишния Юсуф сега ще търсят прокуратурата и районната здравна каса. По случая се води проверка. Продължения на историята очаквайте утре в предаването „Тази сутрин”, на живо от Кърджали, с всички засегнати страни.