Да се върне физзарядката в училище. Идеята е на Националния център за обществено здраве. Причината е, че всеки втори ученик има неправилна стойка или друго гръбначно изкривяване. Затова здравните експерти предлагат да се въведе отново изправителната гимнастика за малките ученици, които са по цял ден на училище.

Пет учебни часа преди обяд и още шест часа в училище след обед - така изглежда целодневният учебен ден за много от първокласниците в страната. Въпреки че имат по един час игри или танци, в по-голямата част от деня децата са обездвижени.  

Затова не е изненада фактът, че всеки втори ученик има неправилна стойка или друг вид гръбначно изкривяване.

Националният център по обществено здраве започва проект, по който ще бъде проверен здравният статус на първокласниците в София. Ще бъде разработена и система от изправителни упражнения за малките ученици.

Това е възрастта, в която се формира костната им система и времето, когато може да се направи нещо и да се избегнат тези гръбначни деформации. Децата, които вече имат изкривявания, ще се насочат към лечебна гимнастика. Това ще бъде вписано в картона на учениците и личният лекар ще трябва да го насочи към специалисти.

Резултатите от обездвижването са най-видими при големите ученици. В Професионалната гимназия по архитектура във Велико Търново всяка седмица по програма деветокласници имат по три часа спорт. Повечето от тях обаче си търсят извинение, за да не спортуват.

От утре здравни експерти ще проверяват здравния статус на първокласниците в София.