Доходите ни няма да се променят съществено през 2011 година. Безработицата ще продължи да расте, прогнозират икономистите. И очакват ръстът на българската икономика да бъде в рамките на 3 процента. Добрата новина, според експертите, е, че стоките и услугите у нас ще поскъпнат по-малко през тази година, отколкото през миналата. Данните на анализаторите показват, че инфлацията у нас ще бъде около 3 на сто. И все пак страната ни ще изпревари по поскъпване останалите страни от Евросъюза.

„Това се дължи на липсата на ръст на административните цени и затова очакваме инфлацията да се задържи на по-ниски нива от 2010-та”, каза Калоян Стайков, финансов анализатор.

Доходите у нас ще останат без съществена промяна. Шанс за увеличение на заплатите има само в експортно ориентираните фирми, защото там поръчките се увеличават и има повече приходи и печалби.

„Не очаквам сериозно повишаване на доходите, в повечето от секторите продължава да се извършва преструктуриране, някъде все още се освобождава работна сила, възможно е да има фалити на фирми през 2011 година”, смята Георги Прохаски, Център за икономическо развитие

Така откриването на нови работни места остава в сферата на добрите пожелания. Раздвижване на пазара на труда може да има едва през лятото, когато по традиция се откриват работни места за сезонни работници. Редиците на безработните няма да намалеят значително през тази година. Причината - икономиката ще продължи да се възстановява бавно.

Едва в началото на 2012 г. повечето отрасли в икономиката ще успеят да излязат трайно от кризата. А това на практика означава, че до тогава не може да се чака увеличение потреблението и доходите.