Британски войник загина в Южен Ирак край Басра. Военна колона на британския контингент е била обстрелвана с автомати "Kалашников". При нападението е бил ранен още един войник. Британците са успели да арестуват няколко нападатели и да се изтеглят в базата си.

Войникът е станал жертва на гнева на местното население, което се разбунтувало срещу ареста на двама техни съселяни. Тълпа иракчани препречила пътя на британския конвой с барикада. При последвалата престрелка, единият от войниците е прострелян смъртоносно. Патрулът успял да се спаси в базата си под прикритието на хеликоптери. 49 са загиналите британци през войната, 11 от тях загинаха след обявяването на нейния край.

Днес американските войски предадоха контрола в още един град, като на тяхно място ще патрулират испански войски. Испанският контингент е от 1 700 бойци. Те заемат мястото на морските пехотинци, които бяха разположени в град Диуания, след края на войната.

Испанският генерал Санчес Камбоа заяви, че основна грижа на неговите войници ще бъде, да възстановят основните дейности в града като администрация, здравеопазване и учебен процес, както и да се грижат за сигурността.

Междувременно един от главните съветници в Пентагона Ричард Пърл заяви, че САЩ са допуснали грешка в планирането на кампанията в Ирак. Според него властта трябва да бъде предадена на иракчаните възможно най-скоро.

Атентатът срещу централата на ООН в Багдад ще доведе до удължаване на американската окупация в страната, каза временно изпълняващият длъжността специален представител на ООН в Ирак Рамиро Лопеш да Силва. Той отрече информацията, че иракчани от охраната на централата на ООН са свързани с извършителите на атентата. При терористичния акт в Багдад загинаха 23 души, включително специалният представител на ООН в Ирак Сержу Виейра ди Мелу.

Междувременно говорителката на Белия дом каза, че американският президент Джордж Буш може да поиска от Конгреса допълнителни средства за окупацията на Ирак. Тя обаче не уточни размера на поисканата сума.

Вчера в интервю за в. "Вашингтон поуст" американският граждански администратор на Ирак Пол Бремър посочи, че възстановяването на Ирак ще струва няколко десетки милиарда долара. Той допълни, че САЩ водят интензивен диалог с Преходния управляващ съвет в Ирак, за да може страната да се отвори за чужди инвеститори.